Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (20)

Κυριακή , 27 Μαΐου 2018

Λατρευτική ζωή

Η εορτή της Αγ. Σκέπης & η Επέτειος του ΟΧΙ (2013)

Με μεγαλοπρέπεια και εθνικό παλμό εορτάστηκε στον Ενοριακό μας Ναό, την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου η μνήμη της Αγίας Σκέπης και το έπος του 1940.
Στο κήρυγμά του ο π. Δαμασκηνός Πέτικας αναφέρθηκε στην Σκέπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία έχει κάτω από το «μαφόρι» της κάθε άνθρωπο και κάθε ευσεβές γένος. Συνέχισε ευχόμενος η Υπεραγία Θεοτόκος να σκεπάζει την πατρίδα μας και να ενισχύει ηγέτες και λαό.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο και όλοι μαζί κλήρος και λαός εκφώνησαν τον Εθνικό Ύμνο.

15 Photos

Θεία Λειτουργία Αγ. Ιακώβου του Αδελφοθέου (2013)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη τελέστηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013, στον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Χαριλάου Θεσσαλονίκης, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

Η συγκεκριμένη Θεία Λειτουργία τελείται εκτός του Ιερού Βήματος στο κέντρο του σολέα με τον λειτουργό στραμμένο προς το εκκλησίασμα. Η Θεία Λειτουργία που διαδόθηκε υπό το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες. Ο πυρήνας της λειτουργίας αυτής, όπως και όλων των λειτουργιών, είναι Αποστολικός.

Στην Ενορία μας, έχει καθιερωθεί να τελείτε η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου κατά τον μήνα Οκτώβριο, που η Αγίας μας Εκκλησία τιμά την ιερά μνήμη του (23 Οκτωβρίου).

41 Photos

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (2013)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και φέτος στον ενοριακό μας Ναό. Πολλοί ήταν εκείνοι οι οποίοι προσήλθαν από νωρίς για να καταθέσουν την προσευχή τους ενώπιον της Παναγίας μας.
Την Τετάρτη 14 Αυγούστου τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος. Στη συνέχεια τελέστηκε η Ακολουθία των Εγκωμίων της Παναγίας έμπροσθεν του Επιταφίου, και έπειτα ακολούθησε η περιφορά του Ιερού Επιταφίου της Θεοτόκου από τις κυρίες και δεσποινίδες της ενορίας μας στους δρόμους της ενορίας προς ευλογία και πνευματική ενίσχυση των κατοίκων.
Ανήμερα της θεομητορικής εορτής (15 Αυγούστου) τελέστηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Χρόνια Πολλά και ευλογημένα σε όλους.

32 Photos

Ύψωση Τιμίου Σταυρού (2013)

Με ιδιαίτερη βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στον ενοριακό Ναό της Αγίας Κυριακής Χαριλάου Θεσσαλονίκης, η Παγκόσμια Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, μια από τις πιο σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας, στην οποία τιμούμε το ιερό σύμβολο της χριστιανοσύνης.

Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μεγάλος Εσπερινός, στο οποίο συμμετείχε με ευλάβεια πλήθος πιστών.

Ανήμερα της εορτής, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, τελέστηκε ο Όρθρος, η Θεία Λειτουργία και η Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέστηκε η Ακολουθία των Χαιρετισμών του Τιμίου Σταυρού και ο Παρακλητικός Κανόνας, όπου όλο το εκκλησίασμα έψαλε το τροπάριο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου».

35 Photos

Ετήσια Πανήγυρις 2013

Με λαμπρότητα και βαθειά κατάνυξη τελέσθηκε και φέτος η ιερά μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Αθληφόρου Κυριακής, στον ομώνυμο Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Χαριλάου Θεσσαλονίκης.
Το απόγευμα του Σαββάτου 6 Ιουλίου οι πιστοί κατέκλυσαν τον ιερό ναό, για τον Μεγάλο Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, στον οποίο χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. Προσκύνησαν με ευλάβεια και το τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής, που βρίσκεται μόνιμα εδώ και 9 χρόνια τοποθετημένο σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι μέσα σε ειδική προθήκη εντός του ναού. Ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας και του Χαριτόβρυτου Λειψάνου της Αγίας στους δρόμους της ενορίας με τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών ενοριτών και επισκεπτών.
Την Κυριακή 7 Ιουλίου τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου. Το απόγευμα, το λατρευτικό μέρος της Πανήγυρης ολοκληρώθηκε με τον Μεθέορτο Πανηγυρικό Εσπερινό, την Ιερά Παράκληση και τους Χαιρετισμούς στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Κυριακή, ενεργό προστάτιδα της ενορίας.

162 Photos

Ιερά Πανήγυρις Αγίου Λουκά του Iατρού (2013)

Με περισσή λαμπρότητα τελέστηκε το διήμερο 10-11 Ιουνίου στην ενορία της Αγίας Κυριακής η πανήγυρις για την εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού και Θαυματουργού, λόγω του εορτασμού του ομώνυμου ενοριακού παρεκκλησίου, το οποίο βρίσκεται στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Κατά το εσπέρας της 10ης Ιουνίου τελέστηκε Ιερά Αγρυπνία (Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, Εόρτιος Αναστάσιμος Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία) με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέστηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός, εψάλλει η Ιερά Παράκληση και οι Χαιρετισμοί προς τιμήν του Αγίου Λουκά.

Καθ” όλη τη διάρκεια αυτής της πανηγύρεως ο φιλόθεος λαός είχε την μεγάλη ευλογία να ασπαστεί τεμάχιο του Ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά του Ιατρού, το οποίο προσκόμισε για αυτόν τον διήμερο εορτασμό στην ενορία μας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Νάσης (Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης).

43 Photos

Ανάσταση (2013)

Το ακάνθινο στεφάνι βλασταίνει λουλούδια, ο Σταυρός από σύμβολο μαρτυρίου, γίνεται ασπίδα προστασίας του Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο αναβιώνει η Ανάσταση του Κυρίου στην Ακολουθία της Πανυχίδος, στον Αναστάσιμο Όρθρο και την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, όπου όλοι οι πιστοί ψάλλοντας το «Χριστός Ανέστη», συμμετέχουν στην κορυφαία στιγμή της χριστιανοσύνης.
«Δεύτε λάβετε φως». Ο Κύριος εμφανίζεται στους Αποστόλους και στέλνει μήνυμα αγάπης σε όλο τον κόσμο. Ο Εσπερινός της Αγάπης την Κυριακή του Πάσχα, το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες μεταδίδει στα πέρατα της Γης την πεμπτουσία του αναστάσιμου μηνύματος. «Χριστὸς Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος».

104 Photos

Μεγάλη Εβδομάδα (2013)

Οι Ιερές Ακολουθίες που τελέστηκαν στον Ιερό μας Ναό κατά την διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

131 Photos

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως (2013)

Στο μέσο της Αγίας και Μεγἀλης Τεσσαρακοστής, την Γ” Κυριακή των Νηστειών 7 Απριλίου 2013, καθώς ατενίζουμε στο μέσο του Ναού τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, λαμβάνοντας δύναμη από το Σύμβολο της νίκης και προσδοκώντας την Ανάσταση, εορτάσαμε στον Ιερό μας Ναό την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Με τη συμμετοχή κλήρου και λαού πραγματοποιήθηκε η τελετή της Σταυροπροσκυνήσεως, τελετή η οποία δίνει σε όλους μας το μήνυμα της αγάπης που εκχέεται από το Ξύλο του Σταυρού, καθώς και την ελπίδα ότι πάντοτε μετά την Σταύρωση ακολουθεί η Ανάσταση. Ευχόμαστε η χάρη του Τιμίου Σταυρού να ευλογεί τις ζωές όλων και να παρέχει δύναμη για το υπόλοιπο της Μ. Τεσσαρακοστής. Και του χρόνου με υγεια.

10 Photos

H εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (2013)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, θρησκευτική ιεροπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, τελέστηκαν και φέτος οι θρησκευτικές και εθνικές εκδηλώσεις στην ενορία της Αγίας Κυριακής. Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ακολούθησε η Δοξολογία και εν συνεχεία οι ιερείς μας μαζί με τους ενορίτες παραβρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, όπου παρακολούθησαν την εορταστική εκδήλωση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

30 Photos

Κυριακή της Ορθοδοξίας (2013)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 η Κυριακή της Ορθοδοξίας , στον Ιερό Ενοριακό μας Ναό. Μετά την Θεία Λειτουργία έγινε η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων και Λειψάνων στον αύλειο χώρο του Ναού, στην οποία έλαβαν μέρος κλήρος και πλήθος πιστών.

56 Photos

Όρθρος & Αρχιερατκή Θεία Λειτουργία (27/01/2013)

Την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013 η ενορία μας είχε την μεγάλη ευλογία να υποδεχτεί τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμο, ο οποίος προεξήρχε της Ακολουθίας του Όρθρου και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο παρέθεσε σύντομη δεξίωση στον Ποιμενάρχη μας ευχαριστώντας τον για την παρουσία του. Τα παιδιά του Κατηχητικού είχαν την ευκαιρία να λάβουν την ευλογία του Παναγιωτάτου και να προσφέρουν προς την αγάπη του ένα συμβολικό δώρο. Ενώ στο τέλος τον αποχαιρέτησαν ψάλλοντας τη φήμη του, ενέργεια που συγκήνησε πολύ τον Ποιμενάρχη μας.

24 Photos

Βραδινή Ακολουθία για τον Άγιο Αθανάσιο

Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τελέστηκε στον Ιερό Ναό μας το απόγευμα της 17ης Ιανουαρίου Βραδινή Ακολουθία προς τιμή του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου. Η Βραδινή Ακολουθία ξεκίνησε στις 7:00 το απόγευμα και περιελάμβανε την ακολουθία του Εσπερινού μετά Λιτής και Αρτοκλασίας, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών τέθηκαν σε προσκύνηση λείψανα αγίων προς πνευματική ενίσχυση των πιστών. Στις ιερές ακολουθίες συνιερούργησαν ο προϊστάμενος του Ναού μας πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Δαμασκηνός Πέτικας και ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Ιγνάτιος Ιωαννίδης (Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγ. Κων/νου & Ελένης Πλ. Ιπποδρομίου Θεσ/κης). Οι ιεροψάλτες του Ναού μας με κατάνυξη απέδωσαν τους εκκλησιαστικούς εορτινούς ύμνους μεταφέροντας κλήρο και λαό σε μια άλλη πνευματική διάσταση. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο εορτάζων Φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και Κατηχητής του Ναού μας Αθανάσιος Κάστιζας. Ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός διά πρεσβειών του Μεγάλου Αθανασίου να προστατεύει όλους σας. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

33 Photos

Άγια Θεοφάνεια (2013)

Φωτογραφικό υλικό από τη Θεία Λειτουργία και τον Μεγάλο Αγιασμό των Θεοφανείων.

68 Photos

Αγίου Ιακώβου του Aδελφοθέου (2012)

Με αρχαιοπρεπή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Κυριακής Χαριλάου, η Αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, συλλειτουργούντων των εφημερίων της ενορίας μας και πολλών ευσεβών χριστιανών.
Η Θεία Λειτουργία αυτή, των πρώτων χριστιανικών αιώνων, που διαδόθηκε με το όνομα του Αγίου Ιακώβου ανήκει στο λεγόμενο Συριακό ή Αντιοχειανό λειτουργικό τύπο. Η απόδοσή της στον Άγιο Ιάκωβο, πρώτο Επίσκοπο Ιεροσολύμων καθώς και οι εσωτερικές ενδείξεις μαρτυρούν, ότι πρόκειται για Λειτουργία που διαμορφώθηκε στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια διαδόθηκε σε άλλες πόλεις της Παλαιστίνης, στη Συρία, την Αραβία, το Σινά, την Αίγυπτο, την Ελλάδα και στις Σλαβικές χώρες.

35 Photos

Βραδινή Ακολουθία Αποστόλου Θωμά

Φωτογραφίες από την Βραδινή Ακολουθία (Εσπερινός – Όρθρος – Θεία Λειτουργία) για την εορτή του αγίου αποστόλου Θωμά. Κατά τη διάρκεια των ακολουθιών είχε τεθεί σε προσκύνηση ακριβές αντίγραφο από την Παναγία τη Μεγαλόχαρη της Τήνου.

13 Photos

Ετήσια Πανήγυρις Αγίας Κυριακής (2012)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Κυριακής, της προστάτιδος και εφόρου της ενορίας μας στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων, ευλαβών πιστών και προεξάρχοντος του ποιμενάρχη μας Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής.

179 Photos

Πάσχα (2012)

Αναστάσεως ημέρα!

8 Photos

Θεία Λειτουργία Θεοφανείων & Αγιασμός (2012)

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού. (6 Ιανουαρίου 2012)

21 Photos

Εορτή Χριστουγέννων (2011)

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και από τον εξωτερικό διάκοσμο του Ναού (25 Δεκεμβρίου 2011).

19 Photos

Εορτή Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (2011)

Φωτογραφίες από την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (23 Οκτωβρίου 2011)

21 Photos

Εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου (2011)

Εσπερινός – Εγκώμια – Όρθρος – Θεία Λειτουργία (15 Αυγούστου 2011).

29 Photos

Ετήσια Πανήγυρις Αγίας Κυριακής (2011)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Κυριακής, της προστάτιδος και εφόρου της ενορίας μας στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων, ευλαβών πιστών και προεξάρχοντος του ποιμενάρχη μας Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής.

125 Photos

Ετήσια Πανήγυρις Αγίας Κυριακής (2010)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Κυριακής, της προστάτιδος και εφόρου της ενορίας μας στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων, ευλαβών πιστών και προεξάρχοντος του ποιμενάρχη μας Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας έγινε και η χειροθεσία του π. Ραφαήλ Κολέτσα σε Αρχιμανδρίτη.

58 Photos

Εορτή Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (2009)

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του αγίου ενδόξου Ιωάννου του Δαμασκηνού, κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Προϊστάμενος του Ναού μας π. Δαμασκηνός Πέτικας.

8 Photos

Ετήσια Πανήγυρις Αγίας Κυριακής (2009)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη της αγίας ενδόξου μεγαλομάρτυρος και αθληφόρου Κυριακής, της προστάτιδος και εφόρου της ενορίας μας στην περιοχή Χαριλάου Θεσσαλονίκης. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας ιερέων, ευλαβών πιστών και προεξάρχοντος του ποιμενάρχη μας Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. κ. Ανθίμου, ο οποίος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό και προεξήρχε στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε ανήμερα της εορτής.

12 Photos

Μεγάλη Εβδομάδα (2009)

Η εβδομάδα των Παθών στον Ιερό μας Ναό

24 Photos

Εορτή Χριστουγέννων (2009)

Φωτογραφίες από την Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου 2009).

8 Photos

Πάσχα (2005)

Φωτογραφίες από την Πασχάλια Περίοδο

8 Photos

Σχολιάστε

Το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο δεν δημοσιοποιείται. Τα σημειωμένα πεδία είναι απαραίτητα. *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>