Error. Page cannot be displayed. Please contact your service provider for more details. (26)

Δευτέρα , 25 Ιουνίου 2018
Ιστορικό

Ιστορικό

ΟΙερός Ναός της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής είναι μία ξυλόστεγη τρίκλιτη βασιλική και βρίσκεται στην περιοχή της Χαριλάου Θεσσαλονίκης στη συμβολή των οδών Αμφοτερού και Αγ. Κυριακής στην ανατολική πλευρά της πόλης στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Πυλαίας. Παλαιότερα η περιοχή ονομαζόταν συνοικισμός «τροχιοδρομικών» γιατί εκεί βρισκόταν το τέρμα των τραμ και πολλοί περίοικοι ήταν εργαζόμενοι σε αυτά. Το 1955 κτίστηκαν στον συνοικισμό αυτό με απόφαση της τότε Κυβερνήσεως οι πρώτες εργατικές κατοικίες. Την ημέρα που έγινε η κλήρωση στους δικαιούχους των κατοικιών, η Εκκλησία μας τιμούσε την μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυριακής. Έτσι αποφασίστηκε, ότι ο ναός που θα κτιζόταν για να καλυφθούν οι ανάγκες των πιστών της περιοχής, να είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή.

Ο πρώτος Ναός ανεγέρθη το 1959. Το 1965 όμως χαρακτηρίστηκε από τη Μητρόπολη Ενοριακός Ναός και διορίστηκε εφημέριος. Οι επεκτάσεις του Ναού, με την κατασκευή του δεξιού και αριστερού κλίτους, ενός τμήματος του νάρθηκα και του χαρακτηριστικού καμπαναριού σε σχήμα Σταυρού άρχισαν το 1976. Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Οκτωβρίου του 1981 από τον τότε Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα τον Β’. Ένα χρόνο μετά ο νάρθηκας πήρε την σημερινή του μορφή. Δίπλα στο Ναό υπάρχουν οι αίθουσες των Κατηχητικών και το Πνευματικό Κέντρο προσφάτως πλήρως ανακαινισμένα για την κάλυψη των πνευματικών αναγκών του Ενοριακού έργου, τα γραφεία, το αρχονταρίκι του Ναού, καθώς και Ενοριακό Εκκλησιαστικό Μουσείο, το οποίο εγκαινίασε ο σεπτός ποιμενάρχης μας, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμος στις 6 Ιουλίου το 2007 κατά το εσπέρας μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό όπου και χοροστάτησε και στο οποίο Μουσείο τοποθετήθηκαν οι παλαιές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες αγιογραφήθηκαν το 1964 στις Καρυές του Αγίου Όρους από τον Αγιογραφικό Οίκο της συνοδείας του Ιερομονάχου Σεραφείμ Όφθαλμοπούλου, αφού πρώτα συντηρήθηκαν.

Σήμερα τον Ναό κοσμεί το νέο ξυλόγλυπτο τέμπλο σε αντικατάσταση του παλαιού μαρμάρινου και είναι έργο του ξυλογλύπτη κυρίου Ευγενίου Αμανατίδη και στο οποίο τοποθετήθηκαν εικόνες αγιογραφημένες δια χειρός του αγιογράφου κυρίου Θεοδώρου Βογδάνου. Θα ήταν παράλειψη, αν δεν αναφέρουμε ότι στο Ναό υπάρχει πλέον μόνιμα τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Κυριακής τοποθετημένο σε ξυλόγλυπτο προσκυνητάρι μέσα σε ειδική προθήκη προς προσκύνηση του κάθε ημέρα όλων των ενοριτών και των ευλαβών προσκυνητών . Είχαμε την μεγάλη χαρά και ευλογία να υποδεχτούμε το Ιερό Λείψανο στον Ναό μας στις 3 Ιουλίου το 2004. Η Αγία επιτελεί καθημερινά πλείστα θαύματα και έχει σώσει τον ναό μας από πολλές καταστροφές. Ενώ πολλές φορές  τόσο οι εφημέριοι όσο και οι ενορίτες γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες εξιστόρησης θαυμάτων που δια πρεσβειών της Αγίας γίνονται σε πλήθος κόσμου.

Τέλος από τις 7 Ιουλίου του 2011 στην Ενορία μας λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο Ιερό Παρεκκλήσιο το οποίο τιμάται στη μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού και Ομολογητού αυτού του σύγχρονου και πολύπαθου Αγίου της Εκκλησίας μας. Στο εν λόγω παρεκκλήσιο τελούνται καθημερινά οι Όρθροι και οι Εσπερινοί ενώ τελούνται και Θείες Λειτουργίες εκτάκτως σε διάφορες περιστάσεις.

«Ταις αυτών Αγίαις πρεσβείαις Χριστέ ο Θεός ελέησον ημάς»

Σχολιάστε

Το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο δεν δημοσιοποιείται. Τα σημειωμένα πεδία είναι απαραίτητα. *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>